Részletessen arról, miért nem volt jó a Patreon

A Patreon egy nagyon szuper támogatói rendszer, használata egyszerű, könnyen kezelhető, kétségtelenül a legprofibb. Azonban a Patreon első sorban azoknak jó, akik dollárban és/vagy euróban adnak és/vagy fogadnak támogatást. Ugyanis a valutaváltásoknak, közvetítőfelületek jutalékának, és a 27%-os magyar ÁFÁ-nak köszönhetően, a forint alapú támogatások körülbelül 40%-a felszívódik a rendszerben. Ez pedig nem jó sem a támogatónak, sem a támogatottnak.

Egy konkrét példán bemutatva. Nyáron, Patreon támogatóink egyik havi támogatása 71.- dollár volt, amely, ha az akkori napi valutaárfolyamot vesszük – 303.- forintos átlagot számolva -, 21 500.- forint. Azonban valójában nem ennyit fizettek ki, mert erre fizettek még 27%-os ÁFA-t is, így pedig az összeg 27 300.- forint volt, amit ők kifizettek. Plusz, ha valaki nem PayPal-ról utalt, hanem bankkártyáról, akkor arra még jött kezelési költség is. A Patreon irányunkba, a 71.- dollárból 59.35.- dollárt utalt el, amely, mire megérkezett hozzánk a PayPal-tárcánkba, 56.75 dollár lett. Ez az 56.75.- dollár forintra átváltva összesen 16 130.- forint, ugyanis az átváltást a PayPal 284.40.- forinton számolta.

Tehát, 27 300.- forintból a végére 16 130.- forint lett, ami 11 170.- mínusz, ez pedig azt jeleni, hogy a támogatók által támogatásra fordított összeg csupán 60%-a jutott el hozzánk.

Nagyon sok adót kell fizetni (nyilván nem lehet vele mit kezdeni), a valutaváltás is elvisz egy szép adagot, a Patreon és a PayPal jutaléka igazából a legkevesebb. Mielőtt elindítottuk a Patreon oldalunkat, kalkuláltunk, informálódtunk, kérdeztünk, és körülbelül 18-20%-os kieséssel számoltunk, de nem 40%-al. Ezzel szemben pedig, a jelenlegi támogatásnál nincs külön adó, hiszen adómentes.

Azonban ennek meg van az “ára”, ugyanis csak abban az esetben lehetne a Patreon rendszeréhez hasonló, különböző támogatói csomagokat létrehozni, ha ezt a TBA, mint szolgáltatást értékesítené. Ehhez pedig vállalkozói formát kellett volna magunkra húzni, ami viszont azt jelentené, hogy azt a tartalmat, amelyet mi a közösség számára készítünk, pénzért árulnánk. A The Black Aether pedig ugyebár nem erről szól.

Ezért választottuk a jelenlegi, önkéntességi alapon működő támogatási formát. Bízunk, mindig is bíztunk a közösségünkben, támogatásotok segítségével folyamatos lesz a fejlődés. Jövőre pedig személyesen is meg fogjuk köszönni a támogatást a The Black Aether író-olvasó találkozóján. 😉

Masafir al'Athir al'Aswad
Iä! Iä! A Fekete Ember eljövend!
Scroll to top